Dator

Välj grönsaker, rotfrukter, baljväxter frukt och bär efter säsong. Det är klimatsmart och smakar mer!

Glöm inte bort att under hela året finns potatis, morot, vitkål, groddar och skott, frysta grönsaker och bär, inlagda och syrade grönsaker samt torkade baljväxter och bär.

Här är exempel på säsonger för grönsaker, rotfrukter och frukt. Recepten är märkta med symbolerna för säsongerna.

Vår (Mars, april och maj)

Svenska grönsaker: Vitkål, grönkål, rödkål, gul- och röd lök.

Svenska rotfrukter: Morötter, rotselleri och rödbetor.

Svenska grönsaker från april/maj: Tomat, gurka, sparris och rädisor.

Europeiska frilandsodlade grönsaker: Broccoli, blomkål, mangold.

Europeisk frukt: Citron och persika.

 

Sommar (Juni, juli augusti och september)

Svenska frilandsodlade och växthusodlade grönsaker: Olika salladssorter, spenat, tomater, gurka, rädisor, bondbönor, sockerärtor, zucchini, sparris, blomkål, purjolök, röd och gul lök.

Svenska rotfrukter: Potatis, morötter, rotselleri och rödbetor.

Svenska frukter och bär: jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär, körsbär och krusbär. Nätmelon, päron och äpplen.

 

Höst (Oktober och november)

Svenska grönsaker och växthusodlade svenska grönsaker: Tomater, zucchini, blomkål, broccoli, vitkål, rödkål, grönkål, brysselkål, savoykål, gul- och röd lök.

Svenska rotfrukter: Potatis, morötter, palsternackor, rotselleri och rödbetor.

Svenska äpplen och päron.

Europeiska frilandsodlade grönsaker: Aubergine, paprika och spenat.

Europeiska frukter: Apelsin, citron och kiwi.

 

Vinter (December, januari och februari)

Svenska grönsaker: Vitkål, rödkål, grönkål och brysselkål.

Svenska rotfrukter: Potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, kålrot och jordärtskocka. samt frysta, inlagda, syrade och torkade grönsaker och baljväxter.

Svenska äpplen och päron.

Europeiska frilandsodlade grönsaker:  Aubergine, blomkål, broccoli, spenat och paprika.

Europeisk frukt: Apelsin, citron och kiwi.

 

Undvik alltid flygtransporterade grönsaker, frukter och bär!

Grönsaker och bär: Färska bär som jordgubbar, hallon och björnbär  och grönsaker som sugarsnaps, sockerärter och sparris är känsliga och tål inte lång förvaring. När de fraktas långt under vinterhalvåret behövs flygtransport för att de ska hållas fräscha. Det finns gott om färska svenska bär och grönsaker under sommaren, så passa på att njuta av dem då istället. Välj sedan frysta sockerärtor, sparris och bär under vintern. 

Exotiska frukter: Känsliga exotiska frukter som stjärnfrukt och rambutan transporteras också med flyg. Exotiska frukter som mango, ananas och banan är däremot tåliga och fraktas därför med båt. Välj ekologiska bananer, mango och ananas när du handlar!

Padda och mobil

Säsong

Välj grönsaker, rotfrukter, baljväxter frukt och bär efter säsong. Det är klimatsmart och smakar mer!

Glöm inte bort att under hela året finns potatis, morot, vitkål, groddar och skott, frysta grönsaker och bär, inlagda och syrade grönsaker samt torkade baljväxter och bär.

Här är exempel på säsonger för grönsaker, rotfrukter och frukt. Recepten är märkta med symbolerna för säsongerna.

 

Vår (Mars, april och maj)

Svenska grönsaker: Vitkål, grönkål, rödkål, gul- och röd lök.

Svenska rotfrukter: Morötter, rotselleri och rödbetor.

Svenska grönsaker från april/maj: Tomat, gurka, sparris och rädisor.

Europeiska frilandsodlade grönsaker: Broccoli, blomkål, mangold.

Europeisk frukt: Citron och persika.

 

Sommar (Juni, juli augusti och september)

Svenska frilandsodlade och växthusodlade grönsaker: Olika salladssorter, spenat, tomater, gurka, rädisor, bondbönor, sockerärtor, zucchini, sparris, blomkål, purjolök, röd och gul lök.

Svenska rotfrukter: Potatis, morötter, rotselleri och rödbetor.

Svenska frukter och bär: jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär, körsbär och krusbär. Nätmelon, päron och äpplen.

 

Höst (Oktober och november)

Svenska grönsaker och växthusodlade svenska grönsaker: Tomater, zucchini, blomkål, broccoli, vitkål, rödkål, grönkål, brysselkål, savoykål, gul- och röd lök.

Svenska rotfrukter: Potatis, morötter, palsternackor, rotselleri och rödbetor.

Svenska äpplen och päron.

Europeiska frilandsodlade grönsaker: Aubergine, paprika och spenat.

Europeiska frukter: Apelsin, citron och kiwi.

 

Vinter (December, januari och februari)

Svenska grönsaker: Vitkål, rödkål, grönkål och brysselkål.

Svenska rotfrukter: Potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, kålrot och jordärtskocka. samt frysta, inlagda, syrade och torkade grönsaker och baljväxter.

Svenska äpplen och päron.

Europeiska frilandsodlade grönsaker:  Aubergine, blomkål, broccoli, spenat och paprika.

Europeisk frukt: Apelsin, citron och kiwi.

 

Undvik alltid flygtransporterade grönsaker, frukter och bär!

Grönsaker och bär: Färska bär som jordgubbar, hallon och björnbär  och grönsaker som sugarsnaps, sockerärter och sparris är känsliga och tål inte lång förvaring. När de fraktas långt under vinterhalvåret behövs flygtransport för att de ska hållas fräscha. Det finns gott om färska svenska bär och grönsaker under sommaren, så passa på att njuta av dem då istället. Välj sedan frysta sockerärtor, sparris och bär under vintern. 

Exotiska frukter: Känsliga exotiska frukter som stjärnfrukt och rambutan transporteras också med flyg. Exotiska frukter som mango, ananas och banan är däremot tåliga och fraktas därför med båt. Välj ekologiska bananer, mango och ananas när du handlar!