mobil

Grön ärtsoppa med rostade pumpafrön

Grön ärtsoppa

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 15 min

Säsong:

Grön ärtsoppa med 1 msk pumpafrön enligt recept ger:
Energi: 190 kcal
Protein: 12 g
Fett: 7 g
Kolhydrat:16 g 
Fiber: 6,5 g

Gör så här

  • Mät upp  5 dl vatten i en kastrull och tillsätt 1 buljongtärning och de frysta ärtorna. Koka upp och drag sedan kastrullen åt sidan. Ärtorna tinar direkt.
  • Rosta pumpafröna på medelvärme i en stekpanna tills de är gyllenbruna.
  • Tillsätt 1 dl mellanmjölk (eller osötad växtbaserad dryck) i soppan. 
  • Mixa soppan tills den är slät i mixer eller med stavmixer. 
  • Pressa citronen och tillsätt 2 msk saft. Krydda med nymald svartpeppar. Späd med lite vatten om soppan är för tjock. Smaka av och tillsätt ev. salt. 
  • Koka upp soppan så den blir genomvarm.
  • Häll upp soppan i djupa tallrikar eller skålar. 
  • Strö över pumpafrön.
  • Servera med ett gott bröd.

Ingredienser

500 g gröna ärtor (frysta)
5 dl vatten
1 dl mellanmjölk eller osötad växtbaserad dryck
1 tärning grönsaksbuljong. 
½ -1 ekologisk citron (2 msk pressad citronsaft)
Svartpeppar och ev. salt.
4 msk ekologiska pumpafrön

Grön ärtsoppa med rostade pumpafrön

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 15 min

Säsong:

Ingredienser

500 g gröna ärtor (frysta)
5 dl vatten
1 dl mellanmjölk eller osötad växtbaserad dryck
1 tärning grönsaksbuljong. 
½ -1 ekologisk citron (2 msk pressad citronsaft)
Svartpeppar och ev. salt.
4 msk ekologiska pumpafrön

Gör så här

  • Mät upp  5 dl vatten i en kastrull och tillsätt 1 buljongtärning och de frysta ärtorna. Koka upp och drag sedan kastrullen åt sidan. Ärtorna tinar direkt.
  • Rosta pumpafröna på medelvärme i en stekpanna tills de är gyllenbruna.
  • Tillsätt 1 dl mellanmjölk (eller osötad växtbaserad dryck) i soppan. 
  • Mixa soppan tills den är slät i mixer eller med stavmixer. 
  • Pressa citronen och tillsätt 2 msk saft. Krydda med nymald svartpeppar. Späd med lite vatten och soppan är tjock. Smaka av och tillsätt ev. lite salt. 
  • Koka upp soppan så den blir genomvarm.
  • Häll upp soppan i djupa tallrikar eller skålar. 
  • Strö över pumpafrön.
  • Servera med ett gott bröd.

Näringsberäkning

Grön ärtsoppa med 1 msk pumpafrön enligt recept ger:
Energi: 190 kcal
Protein: 12 g
Fett: 7 g
Kolhydrat:16 g 
Fiber: 6,5 g

Grön linssoppa med ingefära

Grön linssoppa med ingefära

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 45 min

Säsong:

1 portion grön linssoppa med yoghurt enligt recept ger:
Energi: 235 kcal
Protein: 13 g
Fett: 6 g
Kolhydrat: 29 g
Fiber: 5,5 g

Gör så här

  • Tag fram den frysta bladspenaten och låt den tina medan soppan tillagas.
  • Finhacka lök och vitlök. Skala och skiva ingefäran.
  • Värm 1 msk rapsolja i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök och ingefära på svag värme utan att de tar färg i 2-3 min. Tillsätt tomatpuré fräs ytterligare i ca 2 min.
  • Skölj linserna. Skala och skär på potatisen i bitar. Tillsätt linserna, potatisbitarna, 1 buljongtärning och 10 dl vatten i kastrullen.
  • Koka upp, rör om och koka under lock i ca 30 min, tills linser och potatis är mjuka. Rör då och då. Späd soppan med lite vatten om den är tjock. 
  • Dela limen och pressa saft från ½ limen. Skär den andra halvan i klyftor. Tillsätt pressad lime, 0,5 tsk salt, 1 krm chiliflakes, 1 krm malen kanel, 1 krm malen kardemumma.
  • Skär den lätt tinade spenaten i små bitar. Lägg i bladspenaten i soppan.
  • Värm tills soppan är genomvarm. Smaka av med salt och strö över några chiliflakes.
  • Servera soppan med en klick yoghurt och pressa över lite limesaft från limeklyftorna. Ett gott bröd passar bra till!

Ingredienser

150 g fryst bladspenat
2 dl okokta gröna linser (160 g)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
5 cm färsk ekologisk ingefära (20 g)
2 msk tomatpuré
2 potatisar (ca 150 g)
1 tärning grönsaksbuljong
1 ekologisk lime
1 msk rapsolja
1 krm malen kanel
1 krm malen kardemumma
1,5 dl naturell yoghurt
Chiliflakes

mobil

Grön linssoppa med ingefära

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 45 min

Säsong:

Ingredienser

150 g fryst bladspenat
2 dl okokta gröna linser (160 g)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
5 cm färsk ingefära (20 g)
2 msk tomatpuré
2 potatisar (ca 150 g)
1 tärning grönsaksbuljong
1 ekologisk lime
1 msk rapsolja
1 krm malen kanel
1 krm malen kardemumma
1,5 dl naturell yoghurt
Chiliflakes

Gör så här

  • Tag fram den frysta bladspenaten och låt den tina medan soppan tillagas.
  • Finhacka lök och vitlök. Skala och skiva ingefäran.
  • Värm 1 msk rapsolja i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök och ingefära på svag värme utan att de tar färg i 2-3 min. Tillsätt tomatpuré fräs ytterligare i ca 2 min.
  • Skölj linserna. Skala och skär på potatisen i bitar. Tillsätt linserna, potatisbitarna, 1 buljongtärning och 10 dl vatten i kastrullen.
  • Koka upp, rör om och koka under lock i ca 30 min, tills linser och potatis är mjuka. Rör då och då. Späd soppan med lite vatten om den är tjock. 
  • Dela limen och pressa saft från ½ limen. Skär den andra halvan i klyftor. Tillsätt pressad lime, 0,5 tsk salt, 1 krm chiliflakes, 1 krm malen kanel, 1 krm malen kardemumma.
  • Skär den lätt tinade spenaten i små bitar. Lägg i bladspenaten i soppan.
  • Värm tills soppan är genomvarm. Smaka av med salt och strö över några chiliflakes.
  • Servera soppan med en klick yoghurt och pressa över lite limesaft från limeklyftorna. Ett gott bröd passar bra till!

Näringsberäkning

1 portion grön linssoppa med yoghurt enligt recept ger:
Energi: 235 kcal
Protein: 13 g
Fett: 6 g
Kolhydrat: 29 g
Fiber: 5,5 g

Gul ärtsoppa med citron och timjan

Ärtsoppa i gryta

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 60 min + > 12 tim blötläggning

Säsong:

1 portion enligt recept ger:
Energi: 240 kcal
Protein: 15 g
Fett: 1,5 g
Kolhydrat: 37 g
Fiber: 8,5 g

Gör så här

  • Blötläggning dagen innan: Blötlägg 250 g gula ärtor i riktigt med vatten i minst 12 timmar.
  • Häll av blötläggningsvattnet och skölj ärtorna.
  • Mät upp 1 liter vatten och 1 tsk salt i en kastrull, tillsätt ärtorna. Koka upp och ta bort skum som bildas på ytan.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Tillsätt lök, vitlök och buljongtärningen och koka under lock i 30 minuter.
  • Efter ca 30 minuters kokning: Skrubba och skär morötterna i små bitar och tillsätt i grytan. Koka i ca 30 min till så ärtorna är mjuka och börjar gå sönder.
  • Finriv skalet av citronen och pressa saften. Tillsätt citronsaft och skal, 1 tsk torkad timjan och nymalen svartpeppar mot slutet av kokningen.
  • Späd med mer vatten under kokningen om det behövs. Smaka av med salt.

 

Ingredienser

250 g gula ärtor (ca 3 dl). Blötläggs i ca 1,5 liter vatten i minst 12 timmar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tärning grönsaksbuljong
2 morötter
1 ekologisk citron 
1 tsk torkad timjan
Svartpeppar

mobil

Gul ärtsoppa med citron och timjan

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 60 min + > 12 tim blötläggning

Säsong:

Ingredienser

250 g gula ärtor (ca 3 dl). Blötläggs i ca 1,5 liter vatten i minst 12 timmar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tärning grönsaksbuljong
2 morötter
1 ekologisk citron 
1 tsk torkad timjan
Svartpeppar

Gör så här

  • Blötläggning dagen innan: Blötlägg 250 g gula ärtor i riktigt med vatten i minst 12 timmar.
  • Häll av blötläggningsvattnet och skölj ärtorna.
  • Mät upp 1 liter vatten och 1 tsk salt i en kastrull, tillsätt ärtorna. Koka upp och ta bort skum som bildas på ytan.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Tillsätt lök, vitlök och buljongtärningen och koka under lock i 30 minuter.
  • Efter ca 30 minuters kokning: Skrubba och skär morötterna i små bitar och tillsätt i grytan. Koka i ca 30 min till så ärtorna är mjuka och börjar gå sönder.
  • Finriv skalet av citronen och pressa saften. Tillsätt citronsaft och skal, 1 tsk torkad timjan och nymalen svartpeppar mot slutet av kokningen.
  • Späd med mer vatten under kokningen om det behövs. Smaka av med salt.

 

Näringsberäkning

1 portion enligt recept ger:
Energi: 240 kcal
Protein: 15 g
Fett: 1,5 g
Kolhydrat: 37 g
Fiber: 8,5 g

Röd linssoppa med solros- och persiljeströssel

Rödlinssoppa

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 30 min

Säsong:

Tips: Välj  helst färsk persilja i knippe, den är oftast är frilandsodlad. Fryst persilja är i säsong hela året. 

1 portion röd linssoppa med solros- och persiljeströssel enligt recept ger:
Energi: 290 kcal
Protein: 16 g
Fett: 10 g
Kolhydrat: 30 g
Fiber: 5 g

Gör så här

  • Linssoppan: Finhacka lök och vitlök.
  • Värm 1 msk olivolja i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök och fräs på låg värme i 2-3 min.
  • Skölj linserna. Tillsätt linser, tomatkross, grönsaksbuljongtärning och 7 dl vatten.
  • Koka upp, rör om och låt soppa koka försiktigt under lock i 15- 20 min. Rör då och då.
  • Tillsätt 0,5 tsk salt, 1 tsk torkad timjan och citronsaft.
  • Solros- och persiljeströssel:  Rosta solrosfrön i en stekpanna tills de är gyllenbruna (ca 3-5 min). Låt de svalna. Grovhacka de rostade solrosfröna.
  • Finhacka persiljan om du använder färsk. Lägg hackad persilja, solrosfrön i en skål. Tillsätt 0,5 krm salt, 1 tsk olivolja och svartpeppar. Blanda!
  • Häll upp soppan i djupa tallrikar eller skålar och strö solros- och persiljeströsslet precis innan servering.  

Ingredienser

2,5 dl okokta röda linser (ca 200 g)
1 förpackning krossade tomater 400 g
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk olivolja
1 tärning grönsaksbuljong + 7 dl vatten
1 tsk torkad timjan
pressad saft från 0,5 ekologisk citron (ca 1-1,5 msk)
0,5 tsk salt
svartpeppar

Solros- och persiljeströssel

1 dl  (ca 20 g) hackad persilja, färsk eller fryst
4 msk ekologiska solrosfrön
1 tsk olivolja
½-1 krm salt
svartpeppar

mobil

Röd linssoppa med solros- och persiljeströssel

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 30 min

Säsong:

Ingredienser

Linssoppan:
2,5 dl okokta röda linser (ca 200 g)
1 förpackning krossade tomater 400 g
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk olivolja
1 tärning grönsaksbuljong + 7 dl vatten
1 tsk torkad timjan
pressad saft från 0,5 ekologisk citron (ca 1-1,5 msk)
0,5 tsk salt
svartpeppar

Solros- och persiljeströssel:
1 dl  (ca 20 g) hackad persilja, färsk eller fryst
4 msk solrosfrön
1 tsk olivolja
½-1 krm salt
svartpeppar

Gör så här

  • Linssoppan: Finhacka lök och vitlök.
  • Värm 1 msk olivolja i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök och fräs på låg värme i 2-3 min.
  • Skölj linserna. Tillsätt linser, tomatkross, grönsaksbuljongtärning och 7 dl vatten.
  • Koka upp, rör om och låt soppa koka försiktigt under lock i 15- 20 min. Rör då och då.
  • Tillsätt 0,5 tsk salt, 1 tsk torkad timjan och citronsaft.
  • Solros- och persiljeströssel:  Rosta solrosfrön i en stekpanna tills de är gyllenbruna (ca 3-5 min). Låt de svalna. Grovhacka de rostade solrosfröna.
  • Finhacka persiljan om du använder färsk. Lägg hackad persilja, solrosfrön i en skål. Tillsätt 0,5 krm salt, 1 tsk olivolja och svartpeppar. Blanda!
  • Häll upp soppan i djupa tallrikar eller skålar och strö solros- och persiljeströsslet precis innan servering.  

Näringsberäkning

1 portion röd linssoppa med solros- och persiljeströssel enligt recept ger:
Energi: 290 kcal
Protein: 16 g
Fett: 10 g
Kolhydrat: 30 g
Fiber: 5 g

Snabba linssoppan

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 15 min

Säsong:

Tips: Välj  helst färsk persilja i knippe, den är oftast är frilandsodlad. Fryst persilja är i säsong hela året. 

1 portion linssoppa med solros- och persiljeströssel enligt recept ger:
Energi: 230 kcal
Protein: 11  g
Fett: 10  g
Kolhydrat: 21 g 
Fiber: 7,5  g

Gör så här

1. Linssoppan:

  • Finhacka lök och vitlök. 
  • Häll av och skölj linserna genom ett durkslag. 
  • Värm 1 msk olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök i ca 5 min. Tillsätt krossade tomater, 5 dl vatten, linserna, 1 grönsaksbuljongtärning och 0,5 tsk salt. 
  • Koka upp och låt soppan koka ihop utan lock i ca 5 minuter. 
  • Servera med solros och persiljeströssel.

 

2. Solros- & persiljeströssel:

  • Rosta solrosfrön i en stekpanna tills de är gyllenbruna (ca 3-5 min). Låt de svalna. 
  • Finhacka persiljan. Grovhacka de rostade solrosfröna. Lägg persilja, solrosfrön i en skål. Tillsätt 0,5 krm salt, 1 tsk olivolja och svartpeppar. Blanda!

Ingredienser

Linssoppan:
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk olivolja
1 tärning grönsaksbuljong
0,5 tsk salt + 5 dl vatten
1 förp. krossade tomater
2 förp. färdigkokta linser (2 x 380 g)

Solros- och persiljeströssel:
1 dl hackad persilja (1 liten kruka)
4 msk ekologiska solrosfrön
1 tsk olivolja
½-1 krm salt
svartpeppar

mobil

Snabba linssoppan

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 15 min

Säsong:

Tips: Välj  helst färsk persilja i knippe, den är oftast är frilandsodlad. Fryst persilja är i säsong hela året. 

Ingredienser

Linssoppan:
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk olivolja
1 tärning grönsaksbuljong
0,5 tsk salt + 5 dl vatten
1 förp. krossade tomater
2 förp. färdigkokta linser (2 x 380 g)

Solros- och persiljeströssel:
1 dl hackad persilja (1 liten kruka)
4 msk solrosfrön
1 tsk olivolja
½-1 krm salt
svartpeppar

Gör så här

1. Linssoppan:

  • Finhacka lök och vitlök. 
  • Häll av och skölj linserna genom ett durkslag. 
  • Värm 1 msk olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök i ca 5 min. Tillsätt krossade tomater, 5 dl vatten, linserna, 1 grönsaksbuljongtärning och 0,5 tsk salt. 
  • Koka upp och låt soppan koka ihop utan lock i ca 5 minuter. 
  • Servera med solros och persiljeströssel.

 

2. Solros- & persiljeströssel:

  • Rosta solrosfrön i en stekpanna tills de är gyllenbruna (ca 3-5 min). Låt de svalna. 
  • Finhacka persiljan. Grovhacka de rostade solrosfröna. Lägg persilja, solrosfrön i en skål. Tillsätt 0,5 krm salt, 1 tsk olivolja och svartpeppar. Blanda!

Näringsberäkning

1 portion linssoppa med solros- och persiljeströssel enligt recept ger:
Energi: 230 kcal
Protein: 11  g
Fett: 10  g
Kolhydrat: 21 g 
Fiber: 7,5  g