Bönkräm med balsamico

Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 10 min

Säsong:

Ingredienser

1 förpackning färdigkokta kidneybönor 380 g (230 g avrunnen vikt)
1 msk olivolja
1,5 tsk balsamvinäger
2 krm salt
Svartpeppar

Gör så här

  • Häll av och skölj bönorna i ett durkslag.
  • Lägg över bönorna i en mixerbunke och tillsätt 1 msk olivolja, 1,5 tsk balsamvinäger och 2 krm salt  Mixa tills krämen är slät. Smaka av och tillsätt ev. mer salt. 

Serveringsförslag:

Serveringsförslag: På bröd, som dipp eller till en sallad. Gott  på rostad surdegsbröd och grönsaker!

Näringsberäkning

1 portion (ca 0,65 dl) enligt recept ger:
Energi: 95 kcal
Protein: 5 g
Fett: 4 g
Kolhydrat: 8 g
Fiber: 4 g

Grön ärtkräm

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 10 min

Säsong:

Ingredienser

8 dl gröna frysta ärtor (500 g)
4 msk pressad citron (1-2 ekologiska citroner)
2 msk rapsolja
0,5 tsk salt
Svartpeppar från kvarn

Gör så här

  • Tina ärtorna.
  • Lägg ärtorna i en mixerbunke och mixa dem med stavmixer eller mixa dem i en foodprocessor. 
  • Pressa 1-2 ekologiska citroner (beroende på hur stora de är).
  • Tillsätt 4 msk pressad citron, 2 msk rapsolja, 0,5 tsk salt och nymald peppar.
  • Smaka av och tillsätt ev. mer salt.
 

Serveringsförslag:

Som tillbehör till biffar, fritters, sallad eller som dipp.

Näringsberäkning

1 portion (ca 1,5 dl ) enligt recept ger:
Energi: 150 kcal
Protein: 6,5 g
Fett: 7 g
Kolhydrat: 12 g
Fiber: 5,5 g

Kikärtsröra med tahini

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 10 min

Säsong:

Ingredienser

1 förpackning färdigkokta kikärtor 380 g (230 g avrunnen vikt)
1,5 msk tahini (sesampasta)
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta (finhackad, riven eller pressad)
1 msk pressad citron (ekologisk)
1 tsk malen spiskummin
Ca 2-3 msk kikärtsspad eller vatten
Ca 0,5 tsk salt

Gör så här

  • Häll av kikärtorna i ett durkslag, spara 2-3 msk av spadet.
  • Lägg över kikärtorna i en mixerbunke och tillsätt vitlök (finhackad eller pressad), 1 msk pressad citron, 1 msk olivolja, 1,5 msk tahini, 1 tsk spiskummin och 0,5 tsk salt. Mixa tills kikärtsröran är slät. Späd med kikärtsspad under mixningen, börja med 1 msk och späd till önskad konsistens.
  • Smaka av och tillsätt ev. mer salt.
 

Serveringsförslag:

Som tillbehör till biffar, fritters, sallad eller som dipp.

Näringsberäkning

1 portion (ca 0,8 dl) enligt recept ger:
Energi: 145 kcal
Protein: 6 g
Fett: 8 g
Kolhydrat: 10 g
Fiber: 4,5 g

Kikärtsröra utan tahini

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 10 min 

Säsong:

Ingredienser

1 förpackning färdigkokta kikärtor 380 g (230 g avrunnen vikt)
1 vitlöksklyfta (finhackad, riven eller pressad)
2 msk olivolja
2 msk kikärtsspad eller vatten
1 msk pressad citron (ekologisk)
1 tsk malen spiskummin
Ca 0,5 tsk salt

Gör så här

  • Häll av kikärtorna i ett durkslag, spara 2-3 msk av spadet.
  • Lägg över kikärtorna i en mixerbunke och tillsätt vitlök (finhackad eller pressad), 1 msk pressad citron, 2 msk olivolja, 1 tsk spiskummin och 0,5 tsk salt. Mixa tills kikärtsröran är slät. Späd med kikärtsspad under mixningen, börja med 1 msk och späd till önskad konsistens.
  • Smaka av och tillsätt ev. mer salt.

Serveringsförslag:

Som tillbehör till sallader, biffar, som dipp och på bröd.

Näringsberäkning

1 portion (ca 0,8 dl) enligt recept ger:
Energi: 135 kcal
Protein: 4,5 g
Fett: 8 g
Kolhydrat: 10 g
Fiber: 3,5 g

Paprikakryddad röra på gula ärtor

Antal portioner: 6 port
Tidsåtgång: 50 min + 12 tim blötläggning

Säsong:

Ingredienser

250 g gula ärtor, blötläggs i minst 12 timmar
1 msk rapsolja (gärna kallpressad)
2 msk pressad citron (motsvarar  1 liten ekologisk citron)
1,5 msk paprikapulver
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
0,5 tsk salt
1 krm chiliflakes

Gör så här

  •  Blötläggning dagen innan: Blötlägg 250 g ärtor i ca 1 liter vatten i minst 12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och skölj ärtorna.
  • Häll upp 1 liter vatten, 1 tsk salt och de blötlagda ärtorna i en kastrull. Koka upp och koka i 30-40 minuter, tills ärtorna är mjuka, men inte sönderkokta. Häll av vattnet men spara ca 1 dl av ärtspadet.
  • Låt ärtorna svalna något och mixa dem sedan med stavmixer. Tillsätt pressade vitlöksklyftor, 1,5 msk paprikapulver, 1 msk tomatpuré, 1 msk rapsolja och  2 msk pressad citron, 1 krm chiliflakes och 0,5 tsk salt. Späd med några matskedar av ärtspadet till önskad konsistens. Tänk på att röran tjocknar när den den är kall.
  • Smaka av och tillsätt ev. mer salt och chiliflakes efter önskemål.
 

Serveringsförslag:

Som pålägg på bröd eller i wraps, dipp, tillbehör till sallader och biffar.

Näringsberäkning

1 portion (ca 1 dl) paprikakryddad röra enligt recept ger:
Energi: 160 kcal
Protein: 9,5 g
Fett: 3 g
Kolhydrat: 22 g
Fiber: 5 g

Hummus

Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 15 min

Säsong:

 

Ingredienser

1 förpackning färdigkokta kikärtor 380 g (230 g avrunnen vikt)
2 msk tahini (sesampasta)
1 msk pressad citron (ekologisk)
1 vitlöksklyfta (liten)
3-4 msk vatten
0,5 tsk salt

Gör så här

  • Lägg 2 msk tahini, 1 msk pressad citron och 2 msk vatten i en mixerbunke och mixa med stavmixer i ca 1 min.
  • Häll av kikärtorna och tillsätt i mixerbunken tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta, 0,5 tsk salt och 1-2 msk vatten. Mixa  till en slät kräm. Tillsätt ev. mer vatten för önskad konsistens.
 

Serveringsförslag:

Som pålägg på bröd eller i wraps, dipp, tillbehör till sallader och biffar.

Näringsberäkning

1 portion (ca 0,8 dl) enligt recept ger:
Energi: 130 kcal
Protein: 6 g
Fett: 6 g
Kolhydrat: 10 g 
Fiber: 4,5 g