Zucchinibiffar med ljummen äppelsallad & myntayoghurt
Rik på folat
Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 30 min
Säsong:
Ingredienser
Zucchinibiffar (ca 16 st):
1 stor eller 2 små zucchini (ca 500 g totalt)
0,5 tsk salt
0,5 dl hackad gräslök (färsk eller fryst)
2 vitlöksklyftor (pressade)
2,5 dl kikärtsmjöl
0,5 tsk salt
Svartpeppar
Till stekning: 2-3 msk rapsolja
Ljummen äppel- och mathavresallad:
3 dl mathavre (okokt mängd)
1 stor eller 2 små morötter (ca 100g)
1 stort syrligt äpple
2 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
2 krm salt
Svartpeppar
1 huvud grönsallad av valfri sort
Myntayoghurt:
2 dl naturell yoghurt eller växtbaserad produkt.
1 kvist färsk mynta (ca 2 msk hackad)
1- 2 krm chiliflakes
Gör så här
1. Zuccinibiffar
- Riv zucchinin grovt och lägg i ett durkslag. Strö 0,5 tsk salt över zucchinin och blanda om. Låt det vila i ca 10 minuter.
- Pressa ut vätska ur zucchinistrimlorna och lägg över i en bunke. Hacka och tillsätt gräslöken (fryst gräslök kan tillsättas direkt från frysen). Tillsätt pressade vitlöksklyftor, kikärtsmjöl, 0,5 tsk salt och nymald svartpeppar. Blanda noggrant. Smeten ska vara ganska fast.
- Värm hälften av rapsoljan i en stekpanna och klicka ut hälften av smeten (ca 8 st) i pannan. Stek på medelvärme ca 2 minuter per sida. Lägg upp biffarna på ett fat. Upprepa stekningen.
2. Ljummen äppel- och mathavresallad
- Koka upp ca 1 l vatten och 1 krm salt. Tillsätt mathavren och koka försiktigt under lock i 10 minuter. Häll av genom ett durkslag. Spola grynen hastigt med lite kallt vatten.
- Skär moroten i små tärningar och äpplet i 1 cm stora bitar.
- Värm 2 msk rapsolja i en stekpanna. Tillsätt morotstärningarna och fräs i 1-2 minuter Tillsätt äppelbitarna och fräs i 1 minut till. Tillsätt den kokta mathavren, 1 msk vitvinsvinäger, 0,5 tsk salt och svartpeppar. Rör om och dra från värmen när blandning är genomvarm.
- Bryt salladen i bitar. Lägg grönsallad och på tallrikar eller ett fat och fördela mathavreblandningen ovanpå.
2. Myntayoghurt
- Hacka myntan fint.
- Blanda yoghurten med myntan och 1 krm chiliflakes.
- Smaka av och tillsätt ev. lite mer chiliflakes.
Servering:
Servera med zucchinibiffarna med äppelsalladen och myntayoghurten.
Näringsberäkning
1 portion enligt recept ger:
Energi: 540 kcal
Protein: 16 g
Fett: 21 g
Kolhydrat: 64 g
Fiber: 12 g
Co2e: < 0,5 kg