Stekt matvete med ägg
Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 30 min
Säsong:
Ingredienser
3 dl okokt matvete (ca 220 g)
250 frysta gröna sojabönor (edamamebönor)
3 morötter (ca 200 g)
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 ägg (ekologiska)
4 msk rapsolja
1 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
2 msk riven färsk ingefära
4 msk cashewnötter
Gör så här
- Koka upp 1,2 l vatten 2 krm salt. Häll i matvetet och låt det koka i ca 12 min.
- Tillsätt de frysta edamamebönorna och koka upp. Slå sedan av kokvattnet genom ett durkslag. Skölj matvete och bönor hastigt i kallt vatten.
- Hacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna grovt (eller strimla dem fint).
- Knäck äggen och häll dem i liten bunke och vipa om så gulor och vitor blandas.
- Skala och finriv ca 25-30 g färsk ingefära och lägg i en liten skål eller kopp. Det ska vara ca 2 msk totalt. Blanda ingefäran med 1 msk kinesisk soja och 1 tsk sambal oelek. Rör om.
- Värm 2 msk av oljan i en stor stekpanna eller wok. Stek lök och vitlök på svag värme i ca 5 minuter så löken mjuknat utan att ta färg.
- Tillsätt ytterligare 2 msk olja i stekpannan. Höj värmen. Tillsätt det kokta matvetet med bönorna och de rivna morötterna. Stek under omrörning i ca 1 min.
- Gör en grop i mitten av stekpannan. Häll ner de uppvispade äggen. Rör om i äggsmeten. När äggen börjar stelna, rör om så att äggen blandas med matvetet och grönsakerna. Häll ner soja- ingefära- och sambalblandningen. Rör till smaksättningen är jämnt fördelad.
- Strö över cashewnötterna och servera!
Näringsberäkning
1 portion enligt recept ger:
Energi: 560 kcal
Protein: 21 g
Fett: 28 g
Kolhydrat: 47 g
Fiber: 16 g
Co2e: < 0,5 kg