Stekt matvete med ägg

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 30 min 

Säsong:

Ingredienser

3 dl okokt matvete (ca 220 g) 
250 frysta gröna sojabönor (edamamebönor)
3 morötter (ca 200 g)
4 vitlöksklyftor
1  gul lök
4 ägg (ekologiska)
4 msk rapsolja
1 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
2 msk riven färsk ingefära
4 msk cashewnötter

Gör så här

  • Koka upp 1,2 l vatten 2 krm salt. Häll i matvetet och låt det  koka i ca 12 min.
  • Tillsätt de frysta edamamebönorna och koka upp. Slå sedan av kokvattnet genom ett durkslag. Skölj matvete och bönor hastigt i kallt vatten. 
  • Hacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna grovt (eller strimla dem fint).
  • Knäck äggen och häll dem i  liten bunke och vipa om så gulor och vitor blandas.
  • Skala och finriv ca 25-30  g färsk ingefära och lägg  i en liten skål eller kopp. Det ska vara ca 2 msk totalt. Blanda ingefäran med 1 msk kinesisk soja och 1 tsk sambal oelek. Rör om.
  • Värm 2 msk av oljan i en stor stekpanna eller wok. Stek lök och vitlök på svag värme i ca 5 minuter så löken mjuknat utan att ta färg.
  • Tillsätt ytterligare 2 msk olja i stekpannan. Höj värmen. Tillsätt det kokta matvetet med bönorna och de rivna morötterna. Stek under omrörning i ca 1 min.
  • Gör en grop i mitten av stekpannan. Häll ner de uppvispade äggen. Rör om i äggsmeten. När äggen börjar stelna, rör om så att äggen blandas med matvetet och grönsakerna. Häll ner soja- ingefära- och sambalblandningen. Rör till smaksättningen är jämnt fördelad.
  • Strö över cashewnötterna och servera!

Näringsberäkning

1 portion enligt recept ger:

Energi: 560 kcal
Protein: 21 g
Fett: 28 g
Kolhydrat: 47 g 
Fiber: 16 g 

Co2e: < 0,5 kg