Stekt blomkål med linssallad & mathavre

Rik på folat, vitmin C och järn

Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 45 min

Säsong:

Ingredienser

Grön linssallad:
2 dl (160 g) torkade gröna linser eller 2 förp. färdigkokta gröna linser (2 x 380 g)
2 tomater
2 msk raps- eller olivolja
1 msk vitvinsvinäger
100 g ekologiska oliver med kärna
1 krm salt
Svartpeppar

Stekt blomkål:
1 blomkålshuvud (ca 750 g)
2 msk rapsolja
1 krm salt
Svartpeppar

Mathavre:
3 dl mathavre (okokt mängd)
1 krm salt

Gör så här

1. Kokning av torkade, gröna linser

  • Skölj de torkade gröna linserna i kallt vatten.
  • Lägg över i en kastrull och tillsätt 6 dl vatten och lite salt. Koka upp och koka sakta i ca 25 minuter. Häll av genom ett durkslag.
  • Spola av linserna i lite kallt vatten och lägg dem i en salladsskål.
  • Använder du färdigkokta linser: Häll av och skölj 2 förpackningar färdigkokta linser och lägg dem i en salladsskål.

2. Linssallad

  • Rör ut 1 krm salt i 1 msk vitvinsvinäger i en kopp. Tillsätt 2 msk raps- eller olivolja och nymald svartpeppar. Häll över de ljumma linserna. 
  • Skär 2 tomater i tärningar och blanda ner i linssalladen.
  • Smaka av!  Tillsätt ev. mer vinäger, salt och svartpeppar. 
  • Fördela 100 g hela oliver över salladen.

3. Stekt blomkål

  • Dela blomkålshuvudet på mitten och skär halvorna  i 2 cm tjocka skivor.
  • Värm 1 msk rapsolja i en stekpanna. Stek hälften av blomkålsskivorna i ca 7-8 minuter per sida. Krydda med ca 0,5 krm salt och svartpeppar. Lägg över skivorna upp på en tallrik. Upprepa stekningen. 

4. Mathavre

  • Koka upp 1 l vatten med 1 krm salt. Tillsätt 3 dl mathavre. Koka sakta under lock i 10 minuter. Häll av överflödigt vatten.

Servering:

Servera de stekta blomkålsskivorna med linssalladen och mathavren.

Näringsberäkning

1 portion stekt blomkål med linssallad och mathavre enligt recept ger:
Energi: 500 kcal
Protein: 18 g
Fett: 21g
Kolhydrat: 54  g
Fiber: 13 g

CO2e: < 0,5 kg