Stekt blomkål med linssallad & mathavre
Rik på folat, vitmin C och järn
Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 45 min
Säsong:
Tidsåtgång: 45 min
Säsong:
Ingredienser
Grön linssallad:
2 dl (160 g) torkade gröna linser eller 2 förp. färdigkokta gröna linser (2 x 380 g)
2 tomater
2 msk raps- eller olivolja
1 msk vitvinsvinäger
100 g ekologiska oliver med kärna
1 krm salt
Svartpeppar
Stekt blomkål:
1 blomkålshuvud (ca 750 g)
2 msk rapsolja
1 krm salt
Svartpeppar
Mathavre:
3 dl mathavre (okokt mängd)
1 krm salt
Gör så här
1. Kokning av torkade, gröna linser
- Skölj de torkade gröna linserna i kallt vatten.
- Lägg över i en kastrull och tillsätt 6 dl vatten och lite salt. Koka upp och koka sakta i ca 25 minuter. Häll av genom ett durkslag.
- Spola av linserna i lite kallt vatten och lägg dem i en salladsskål.
- Använder du färdigkokta linser: Häll av och skölj 2 förpackningar färdigkokta linser och lägg dem i en salladsskål.
2. Linssallad
- Rör ut 1 krm salt i 1 msk vitvinsvinäger i en kopp. Tillsätt 2 msk raps- eller olivolja och nymald svartpeppar. Häll över de ljumma linserna.
- Skär 2 tomater i tärningar och blanda ner i linssalladen.
- Smaka av! Tillsätt ev. mer vinäger, salt och svartpeppar.
- Fördela 100 g hela oliver över salladen.
3. Stekt blomkål
- Dela blomkålshuvudet på mitten och skär halvorna i 2 cm tjocka skivor.
- Värm 1 msk rapsolja i en stekpanna. Stek hälften av blomkålsskivorna i ca 7-8 minuter per sida. Krydda med ca 0,5 krm salt och svartpeppar. Lägg över skivorna upp på en tallrik. Upprepa stekningen.
4. Mathavre
- Koka upp 1 l vatten med 1 krm salt. Tillsätt 3 dl mathavre. Koka sakta under lock i 10 minuter. Häll av överflödigt vatten.
Servering:
Servera de stekta blomkålsskivorna med linssalladen och mathavren.
Näringsberäkning
1 portion stekt blomkål med linssallad och mathavre enligt recept ger:
Energi: 500 kcal
Protein: 18 g
Fett: 21g
Kolhydrat: 54 g
Fiber: 13 g
CO2e: < 0,5 kg