Snabb linsbolognese med fullkornspasta & morots- & persiljesallad

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 20 min

Säsong:

Tips: Välj  helst färsk persilja i knippe, den är oftast frilandsodlad. Fryst persilja är i säsong hela året. 

Ingredienser

Snabb linsbolognese
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 förp. passerade tomater ca 400 g
2 förp. färdigkokta linser 2 x 380 g (2 x 230 g avrunnen vikt)
0,5 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar
2 tsk torkad oregano
Till servering: 4 msk solrosfrön

Morots- och persiljesallad
5 normalstora morötter (ca 350 g)
2 msk olivolja
saft av ½ citron
1 dl persilja färsk eller fryst
2 krm salt
Svartpeppar

Fullkornspasta 280 g

Gör så här

1. Snabb linsbolognese

  • Hacka lök och vitlök. Värm olja i en rymlig kastrull eller gryta och tillsätt lök och vitlök och fräs på låg värme i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och fräs 2 min till. Häll ner passerade tomater, 0,5 tsk salt och nymald svartpeppar
  • Häll av och skölj linserna och tillsätt i grytan. Tillsätt torkad oregano.
  • Värm tills bolognesen är genomvarm. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.

2. Morots- och persiljesallad

  • Skrubba eller skala morötterna och skär de slantar. Lägg på stor tallrik eller i en skål.
  • Pressa citronen, tillsätt salt och olivolja. Häll över morötterna. Krydda med svartpeppar.
  • Hacka persiljan och strö över.  

3. Pastan:

Koka 4 portioner (ca 280 g) fullkornspasta enligt anvisningen på förpackningen.

Servering:

Lägg upp den nykokta pastan, skeda över linssåsen och strö över solrosfrön. Servera med morots- och persiljesallad.

Näringsberäkning

1 portion linsbolognese med fullkornspasta, solrosfrön och morots- och persiljesallad enligt recept ger:

Energi: 560 kcal
Protein: 19 g
Fett: 16 g
Kolhydrat: 74 g
Fiber: 16 g

CO2e: < 0,5 kg