Sallad med kryddstekta kikärtor, granatäpple & rågbröd

Rik på vitamin C, folat, selen, järn och fibrer

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 30 min

Säsong:

Tips: Du kan hoppa över spenaten/salladen på vintern och tag mer rödkål istället. 

Ingredienser

Sallad med kryddstekta kikärtor, granatäpple med rågbröd

2 förpackning färdigkokta kikärtor 2 x 380 g (2 x 230 g avrunnen vikt)
4 msk rapsolja
4 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor (pressade)
150 g bladspenat eller 1 litet huvud grönsallad
300 g rödkål
1 stort granatäpple eller 1 förp. frysta kärnor á 225 g
1 dl pumpafrön (ca 70 g)
saft av 1 citron (ekologisk)
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn

Gör så här

1. Kryddstekta kikärtor

  • Häll av och skölj kikärtorna i ett durkslag.
  •  Blanda 4 msk rapsoljan i en stekpanna tillsammans med 4 tsk spiskummin, 2 pressade vitlöksklyftor och lite flingsalt. Tillsätt kikärtorna och blanda så att kryddoljan täcker kikärtorna. Stek på låg-  till medelvärme i ca 10 minuter. Rör då och då så att det inte bränns. Skalen på ärtorna ska börja spricka och kikärtorna ska helt täckas av kryddoljan. Kikärtorna kan också rostas i ugn ( 225 º C). Blanda då kikärtor, kryddor och olja i ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 10 minuter. Låt kikärtorna svalna.

 

2. Salladen

  • Dela granatäpplet och plocka ut kärnorna eller tina kärnorna om de är frysta.
  • Pressa citronen. Plocka spenaten  eller grönsalladen.
  • Hyvla rödkålen i strimlor med en osthyvel eller strimla fint med kniv.
  • Lägg upp rödkål, bladspenat/grönsallad på ett fat. Lägg på kikärtor och granatäppelkärnor. Häll över den pressade citronsaften. Strö över pumpafröna, lite flingsalt och nymald svartpeppar.
 

Servering:

Servera salladen med rågbröd.

Näringsberäkning

1 portion sallad enligt recept och 1 stor skiva rågbröd (50g) ger:

Energi: 570 kcal
Protein: 20 g
Fett: 26 g
Kolhydrat: 53 g
Fiber: 20 g

CO2e: < 0,5 kg