Rotsakspytt med stekt ägg & ärtkräm
Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 60 min (varav 45 min i ugnen)
Säsong:
Ingredienser
5 medelstora potatisar (ca 400 g)
3-4 medelstora palsternackor (ca 400 g)
3 medelstora morötter (ca 250 g)
5 medelstora rödbetor (ca 400 g)
2 gula lökar
3 msk rapsolja
0,5 – 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Grön ärtkräm 4 port:
8 dl gröna ärtor 500 g (frysta)
4 msk pressad citronsaft (1-2 ekologiska citroner)
2 msk rapsolja
0,5 tsk salt
Svartpeppar
4 ägg (ekologiska)
1 msk rapsolja till stekning
Gör så här
1. Rotsakspytt:
- Värm ugnen till 225 º C
- Skölj och skala potatisar, rödbetor och morötterna. Skär potatisen och palsternackan i ca 2 cm stora bitar. Skär morötterna och rödbetorna något mindre bitar än potatisen.Hacka löken.
- Lägg potatis- och morots- och rödbetsbitar och hackad lök i en bunke. Tillsätt 3 msk rapsolja, 0,5 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Blanda om.
- Häll ut rotsaksblandning i en plåt med bakplåtspapper och stek i mitten av ugnen i ca 40-45 min.
- Gör ärtkrämen under tiden rotsakerna är i ugnen, se recept nedan.
- Smaka av rotsakspytten med lite salt.
2. Grön ärtkräm:
- Låt ärtorna tina.
- Pressa saft av 2 citroner (ca 4-5 msk).
- Lägg ärtorna i en mixerbunke och mixa dem till en smet. Tillsätt citronsaft, rapsolja, salt och peppar. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.
3. Stekta ägg:
- Värm 1 msk rapsolja i en stekpannan. Stek 4 ägg på medelvärme.
Servering:
Servera rotsakspytten med ärtkrämen och de stekta äggen
Näringsberäkning
1 portion enligt recept ger:
Energi: 580 kcal
Protein: 19 g
Fett: 29 g
Kolhydrat: 54 g
Fiber: 15 g
Co2e: < 0,5 kg