Rotsakspytt med stekt ägg & ärtkräm

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 60 min (varav 45 min i ugnen)

Säsong:

Ingredienser

5 medelstora potatisar (ca 400 g) 
3-4 medelstora palsternackor (ca 400 g)
3 medelstora morötter (ca 250 g)
5 medelstora rödbetor (ca 400 g)
2 gula lökar
3 msk rapsolja
0,5 – 1 tsk salt 
2 krm svartpeppar

Grön ärtkräm  4 port: 
8 dl gröna ärtor 500 g (frysta)
4 msk pressad citronsaft  (1-2 ekologiska citroner) 
2 msk rapsolja
0,5 tsk  salt
Svartpeppar 

4 ägg (ekologiska)
1 msk rapsolja till stekning

 

Gör så här

1. Rotsakspytt:

  • Värm ugnen till 225 º C
  • Skölj och skala potatisar, rödbetor och morötterna. Skär potatisen och palsternackan i ca 2 cm stora bitar. Skär morötterna och rödbetorna något mindre bitar än potatisen.Hacka löken.
  •  Lägg potatis- och morots- och rödbetsbitar och hackad lök i en bunke. Tillsätt 3 msk rapsolja, 0,5 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Blanda om. 
  • Häll ut rotsaksblandning i en plåt med bakplåtspapper och stek i mitten av ugnen i ca 40-45 min. 
  • Gör ärtkrämen under tiden rotsakerna är i ugnen, se recept nedan. 
  • Smaka av rotsakspytten med lite salt.
 

2. Grön ärtkräm:

  • Låt ärtorna tina.  
  • Pressa saft av 2 citroner (ca  4-5 msk).
  • Lägg ärtorna i en mixerbunke och mixa dem till en smet. Tillsätt citronsaft, rapsolja, salt och peppar. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.


3. Stekta ägg:

  • Värm 1 msk rapsolja i en stekpannan. Stek 4 ägg på medelvärme.
  1.  

Servering:

Servera rotsakspytten med ärtkrämen och de stekta äggen

Näringsberäkning

1 portion enligt recept ger:
Energi: 580 kcal
Protein: 19 g
Fett: 29 g
Kolhydrat: 54 g 
Fiber: 15 g 

Co2e: < 0,5 kg