Persiljesallad med havreris & bönbullar

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 40 min 

Säsong:

Ingredienser

Persiljesallad:
3 dl (ca 220 g) okokt havreris (eller andra matgryn)
4 salladslökar eller ca 75 g purjolök
2 dl hackad persilja (ca 30 g) Färsk eller fryst.2 citroner (ekologiska) saft från 2 citroner och skal från 1.
4 msk olivolja
2 krm svartpeppar
2 krm salt
250 g (1 pkt) färdigkokta frysta gröna sojabönor.

Bönbullar:
2 förp. kidneybönor ( 2 x 380 g, 2 x 230 g avrunnen vikt)
4 klyftor vitlök 
2 dl havregryn
2 msk ströbröd
2 tsk kinesisk soja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 msk raps- eller olivolja 

Gör så här

  1. Persiljesallad:

  • Koka upp ca 1 l vatten och 0,5 tsk salt. Koka havreriset i ca 11-12 min, tillsätt sojabönorna. Koka ca 1 min till och häll av kokvattnet genom ett durkslag. Spola av havreris och sojabönor med lite kallt vatten. Häll över  i en bunke eller stor skål.
  • Hacka persiljan och salladslöken
  • Tvätta citronerna och finriv skalet från 1 citron
    Dela båda citronerna och pressa saften (ca 4 msk).
  • Blanda ner hackad persilja och  salladslök i det kokta havreriset. Häll över 4 msk olivolja, 4 msk citronsaft, det finrivna citronskalet, 2 krm svartpeppar och 2 krm salt. Blanda om.

2. Bönbullar:

  • Häll av bönorna genom ett durkslag (de behöver inte sköljas). Lägg de avrunna bönorna i en mixerbunke, tillsätt havregrynen och mixa till en jämn smet
  • Tillsätt  4 pressade vitlöksklyftor, 2 msk ströbröd, 0,5 tsk salt, 1 krm svartpeppar, 2 tsk kinesisk soja. Blanda om ordentligt. Låt smeten vila i 5 min.
  • Forma till ca 45 små bullar. 
  • Värm oljan och stek bullarna i omgångar på medelvärme i ca 5-7 min tills de  fått fin färg. 

Servering:

Servera de nystekt bönbullarna med persiljesalladen.

Näringsberäkning

1 portion persiljesallad och ca 8 bönbullar enligt recept ger:

Energi: 730 kcal
Protein: 24 g
Fett: 34 g
Kolhydrat: 75 g 
Fiber: 16,5 g 

Co2e: < 0,5 kg