Morotsfritters med kikärtsmjöl, grön ärtkräm & bulgur

Rik på folat, vitamin C och fibrer

Antal portioner: 4 port (ca 20 st)

Tidsåtgång:  30 min

Säsong:

 

Ingredienser

Morotsfritters:
300 g (ca 4 st) morötter
2 gula lökar
2 dl havremjölk (berikad)
2 dl kikärtsmjöl
2 krm salt
Svartpeppar från kvarn
3-4 msk rapsolja

Bulgur:
3 dl  bulgur (okokt mängd)

Grön ärtkräm:  
8 dl gröna frysta ärtor 500 g
4 msk citronsaft (1- 2 ekologiska citroner)
2 msk rapsolja
0,5 tsk  salt
Svartpeppar från kvarn

Gör så här

1. Förberedelser

  • Tag fram ärtorna ur frysen och låt de tina något.

 

2. Fritters

  • Skrubba och grovriv morötterna. Finhacka löken. Lägg över morötter och lök i en bunke. Tillsätt kikärtsmjöl, havremjölk, salt och grovmalen svartpeppar. Blanda om väl. Smeten kan vila när du kokar bulgur och gör grön ärtkräm.
  • Stekning: Värm hälften av rapsoljan i en stekpanna och klicka ut hälften av smeten till 8-10  fritters. Stek gyllenbruna ca 3 minuter per sida. Lägg upp på ett fat och upprepa stekningen med resten av smeten.

 

3. Bulgur

  • Mät upp 6 dl vatten i en kastrull och tillsätt 1 krm salt. Koka upp och tillsätt 3 dl bulgur. Koka under lock i 10 min. Slå bort ev. överflödigt vatten. Drag från värmen och fluffa grynen med en gaffel.

 

4. Grön ärtkräm

  • Lägg ärtorna i en mixerbunke och mixa dem till en smet.
  • Pressa 4 msk citronsaft av (1-2 ekologiska citroner, beroende på hur stora de är).
  • Tillsätt citronsaft, rapsolja, salt och peppar. Mixa allt och smaka av och tillsätt ev. mer salt.

 

Servering:

Servera 5 fritters med bulgur och ärtkräm. Garnera gärna med lite färsk morot eller annan grönsak.

Näringsberäkning

1 portion enligt recept ger:

Energi: 630 kcal
Protein: 22 g
Fett: 20 g
Kolhydrat: 81 g
Fiber: 16  g

CO2e: < 0,5 kg