Morotsfritters med kikärtsmjöl, grön ärtkräm & bulgur
Rik på folat, vitamin C och fibrer
Antal portioner: 4 port (ca 20 st)
Tidsåtgång: 30 min
Säsong:
Ingredienser
Morotsfritters:
300 g (ca 4 st) morötter
2 gula lökar
2 dl havremjölk (berikad)
2 dl kikärtsmjöl
2 krm salt
Svartpeppar från kvarn
3-4 msk rapsolja
Bulgur:
3 dl bulgur (okokt mängd)
Grön ärtkräm:
8 dl gröna frysta ärtor 500 g
4 msk citronsaft (1- 2 ekologiska citroner)
2 msk rapsolja
0,5 tsk salt
Svartpeppar från kvarn
Gör så här
1. Förberedelser
- Tag fram ärtorna ur frysen och låt de tina något.
2. Fritters
- Skrubba och grovriv morötterna. Finhacka löken. Lägg över morötter och lök i en bunke. Tillsätt kikärtsmjöl, havremjölk, salt och grovmalen svartpeppar. Blanda om väl. Smeten kan vila när du kokar bulgur och gör grön ärtkräm.
- Stekning: Värm hälften av rapsoljan i en stekpanna och klicka ut hälften av smeten till 8-10 fritters. Stek gyllenbruna ca 3 minuter per sida. Lägg upp på ett fat och upprepa stekningen med resten av smeten.
3. Bulgur
- Mät upp 6 dl vatten i en kastrull och tillsätt 1 krm salt. Koka upp och tillsätt 3 dl bulgur. Koka under lock i 10 min. Slå bort ev. överflödigt vatten. Drag från värmen och fluffa grynen med en gaffel.
4. Grön ärtkräm
- Lägg ärtorna i en mixerbunke och mixa dem till en smet.
- Pressa 4 msk citronsaft av (1-2 ekologiska citroner, beroende på hur stora de är).
- Tillsätt citronsaft, rapsolja, salt och peppar. Mixa allt och smaka av och tillsätt ev. mer salt.
Servering:
Servera 5 fritters med bulgur och ärtkräm. Garnera gärna med lite färsk morot eller annan grönsak.
Näringsberäkning
1 portion enligt recept ger:
Energi: 630 kcal
Protein: 22 g
Fett: 20 g
Kolhydrat: 81 g
Fiber: 16 g
CO2e: < 0,5 kg