Mexican bowl med bönor & majs
Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 20 min
Säsong:
På vintern kan grönsalladen bytas ut mot finstrimlad kål.
Ingredienser
Bönpannan med majs:
1 förpackning färdigkokta svarta bönor 380 g (230 g avrunnen vikt)
1 förpackning färdigkokta kidneybönor 380 g (230 g avrunnen vikt)
150 g majs (konserverad eller fryst)
2 msk rapsolja
1 gul eller röd lök
4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
4 tsk spiskummin
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad koriander
0,5-1 tsk salt
0,5 tsk chiliflakes
ev. 1-2 msk vatten
Matvete 3 dl (okokt mängd)
Tomatsalsa:
1 förpackning krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk raps- eller olivolja
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk salt
1 krm chiliflakes
Till servering:
Tomatsalsa (enligt recept ovan) eller 1 burk färdig tacosås.
1 huvud krispig sallad
1 röd paprika
1 liten rödlök
1 lime i klyftor (ekologisk)
1,5 dl naturell yoghurt eller växtbaserad produkt.
Chiliflakes
Gör så här
1. Bönpanna med majs
- Hacka lök och vitlök. Värm 2 msk olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i 5 min. Tillsätt tomatpurén och fräs i 2 min till.
- Häll av och skölj bönorna.
- Häll av majsen om det är konserv. Använd fryst majs kan de tillsättas direkt utan att tinas.
- Tillsätt bönor, majs och 4 tsk spiskummin, 2 tsk torkad timjan och 2 tsk torkad koriander, 0,5 tsk chiliflakes och 0,5 tsk salt i stekpannan med lökfräset. Värm under omrörning. Späd med lite vatten om det blir torrt. Smaka av och tillsätt ev. salt och chiliflakes efter smak.
2. Matvete
- Koka upp ca 1 l vatten och 2 krm salt. Häll ner 3 dl matvete. Koka enligt tidsangivelsen på förpackningen. Häll av kokvattnet.
3. Tomatsalsa
- Häll de krossade tomaterna i en liten bunke eller skål.
- Tillsätt pressad vitlök, 1 tsk paprikapulver, 0,5 tsk salt, 1 tsk olja och 1 krm chiliflakes.
- Vispa såsen med en handvisp så att allt blandas och de största tomatbitarna går sönder något. Används inte all tomatsalsa kan den sparas i kyl i några dagar eller frysas in. Den går utmärkt att värma och och ha i exempelvis grytor och grönsakssåser.
5. Grönsaker
- Skär paprikan i bitar. Bryt salladen. Skär 1 lime i fyra klyftor och skiva löken tunt.
Servering
Lägg upp matvetet och sallad i 4 skålar. Fördela bönpannan, paprika och rödlök ovanpå. Toppa med tomatsalsa och en klick yoghurt. Servera med limeklyftor som pressas över bönpannan.
Näringsberäkning
1 portion Mexican bowl med tomatsalsa och 2 msk yoghurt enligt recept ger:
Energi: 650 kcal
Protein: 27 g
Fett: 12 g
Kolhydrat: 97 g
Fiber: 20 g
CO2e: < 0,5