Linspanna med rostade solrosfrön, ljummen mathavre & broccoli
Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 20 min
Säsong:
Tips: Välj gärna färsk persilja i knippe, den är oftast frilandsodlad. Fryst persilja är i säsong hela året.
Ingredienser
Linspanna med citron och rostade solrosfrön
2 förpackningar färdigkokta linser 2 x 380 g (2 x 230 g avrunnen vikt)
1 dl solrosfrön (ca 60 g)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 citron, skal och saft (ekologisk)
1 dl persilja (ca 20 g ), fryst eller färsk
1 tsk salt
Svartpeppar
Ljummen mathavre med broccoli
500 g fryst broccoli
4 dl mathavre (okokt mängd)
1 rödlök
1 msk olivolja
2 krm salt
Svartpeppar
Gör så här
1. Förberedelser
- Lägg 500 g fryst broccoli ett durkslag eller på en stor tallrik i rumstemperatur för att tina något.
- Rosta solrosfrön tills de är gyllenbruna i en stekpanna eller i ugn (225 ºC)
- Tvätta citronen och finriv skalet på en liten assiett och pressa saften.
- Hacka persiljan om du använder färsk.
- Häll av och skölj 2 förpackningar med färdigkokta linser.
2. Mathavre med Broccoli och Rödlök
- Mät upp ca 1,3 l vatten och 2 krm salt i en stor kastrull. Koka upp och häll ner 4 dl mathavre. Koka under lock i 10 minuter.
- Hacka broccolin i mindre bitar när den tinat något. Stammen hackas fint och buketterna i lite större bitar.
- Lägg ner den hackade broccolin i kastrullen med den kokta mathavren. Koka upp och häll sedan bort ev. överflödigt vatten. Rör om så allt blandas och broccolin tinar helt.
- Tillsätt den hackade rödlöken, 1 msk olivolja, 2 krm salt och nymald svartpeppar.
3. Linspannan
- Värm 1 msk olivolja i en stekpanna. Tillsätt vitlöksklyftor (finhackade eller pressade) och stek ca 2-3 minuter.
- Häll ner de avrunna linserna i stekpannan och tillsätt finrivet citronskal, pressad citronsaft, 1 tsk salt och nymald svartpeppar. Hetta upp och koka tills vätskan kokat ihop och röran är fast.
- Drag från värmen och blanda ner rostade solrosfrön. Strö över hackad persilja.
Servering:
Servera linspannan med mathavre- och broccolin.
Näringsberäkning
1 portion linspanna med ljummen mathavre enligt recept ger:
Energi: 530 kcal
Protein: 20 g
Fett: 20 g
Kolhydrat: 61 g
Fiber: 14 g
CO2e: < 0,5 kg