Kryddiga gula ärtbiffar med mathavresallad med tranbär & pumpafrö

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 60 min + blötläggning > 12 tim

Säsong:

Tips: Du kan ta riven vit- eller rödkål när sallad inte är i säsong. Tag gärna färsk persilja i knippe, den är oftast frilandsodlad. Fryst persilja är i säsong hela året. 

Ingredienser

Ärtbiffar

250 g torkade gula ärtor (ca 3 dl)
4 vitlöksklyftor
1/2 citron (ekologisk)
1 msk spiskummin
2 tsk torkad koriander
1 tsk salt
2 krm chiliflakes
2 msk potatismjöl
2 msk vatten
3-4 msk rapsolja till stekning

Sallad med mathavre, pumpafrön och tranbär

3 dl mathavre (okokt mängd)
1 dl torkade tranbär
1 dl pumpafrön
1 rödlök
1 dl persilja, färsk eller fryst
Grönsallad eller bladspenat efter säsong (ca 100 g). 
½ citron (ekologisk)
1 msk rapsolja
0,5 tsk salt
Svartpeppar 

Gör så här

1. Blötläggning dagen innan:

  • Blötlägg 250 g gula ärtor ( ca 3 dl) i ca 1,5  liter vatten i minst 12 timmar.

 

2. Biffarna:

  • Häll av blötläggningsvattnet. Häll upp 1 liter vatten, 1 tsk salt och de blötlagda ärtorna i en kastrull. Koka upp och koka i 30 minuter.
  • Tvätta citronen i ljummet vatten. Finriv citronskalet från ½ citronen på en assiett. Dela citronen och pressa saften från båda halvorna.
  • Häll av ärtorna genom ett durkslag och låt de svalna något. Lägg över ärtorna i en  mixerbunke och mixa dem grovt, tillsätt 2-3 msk vatten.
  • Hacka vitlöksklyftorna (eller pressa/riv) och tillsätt i mixerbunken tillsammans med det finrivna citronskalet och hälften av den pressade citronsaften (resten av citronsaften används till mathavresalladen), 1 msk spiskummin, 2 tsk torkad koriander, 1 tsk salt och 2 krm chiliflakes. Blanda väl. Är det torrt och smuligt, tillsätt 2 msk vatten. Konsistensen ska vara ungefär som en kakdeg.
  • Forma till 20 små runda biffar. Värm hälften av rapsoljan i en stekpanna. Stek hälften av biffarna på medelstark värme ca 3 minuter per sida tills de är gyllenbruna. Lägg upp på fat och upprepa stekningen.

 

3. Sallad med mathavre, pumpafrön och tranbär 

  • Mathavren: Koka upp 1 l vatten och 1 krm salt i en kastrull. Tillsätt 3 dl mathavre. Koka upp och låt det koka på svag värme under lock i ca 10 min. Låt mathavren svalna.
  • Finhacka rödlöken. Hacka persiljan om den är färsk.
  • Dressing: Blanda resten av den pressade citronen med 1 msk rapsolja, 0,5 tsk salt och rejält med nymald svartpeppar i en kopp eller liten skål.
  • Salladen: Blanda mathavren, den hackade rödlöken, pumpafrön, torkade tranbär och hälften av persiljan i en skål. Slå över dressingen.

 

Servering:

Fördela sallad, bladspenat/sallad eller riven kål på ett fat. Lägg över mathavresalladen. Strö över resterande persilja. Servera med de nystekta ärtbiffarna.

Näringsberäkning

1 portion kryddiga gula ärtbiffar med mathavresallad och tranbär enligt recept ger:

Energi: 710 kcal
Protein: 24 g
Fett: 27 g
Kolhydrat: 85 g
Fiber: 14 g

CO2e: < 0,5 kg