Kryddig apelsin- & linssallad på couscousbädd
Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 20 min
Säsong:
Ingredienser
Kryddblandningen
3 msk hasselnötter
2 msk sesamfrön
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
0,5 tsk salt
Apelsin- och linssallad på couscous
4 dl couscous
2 msk olivolja
1 krm salt
2 förp. kokta linser (2 x 380 g, 2 x 230 g avrunnen vikt)
2 apelsiner (ekologiska)
1 dl yoghurt eller växtbaserad produkt
12-15 oliver (ekologiska)
Färsk mynta eller timjan
Gör så här
1. Kryddblandningen
- Rosta hasselnötterna på medelvärme i en stekpanna i 5 -10 min. Lyft hasselnötterna ur stekpannan och gnugga dem så mycket av skalet lossnar.
- Rosta sedan sesamfröna i stekpanna i några min.
- Mortla eller mixa nötter och sesamfrön, tillsätt kryddor och salt.
2. Apelsin- och linssallad på couscous
- Couscous: Koka upp 5 dl vatten, 2 msk olivolja och 1 krm salt. Tillsätt 4 dl couscous, drag från värmen. Vänta 5 min. Fluffa upp grynen med en gaffel.
- Skär apelsinerna i filéer genom att skära bort skal och hinnor
- Lägg couscousen i mitten på fyra tallrikarna eller på ett stort fat. Fördela linserna och strö över kryddblandningen. Lägg på apelsinfiléerna. Ringla över yoghurt, strö över några oliver och färsk mynta eller timjan
Servering:
Servera salladen som huvudrätt eller på buffén
Näringsberäkning
1 portion enligt recept ger:
Energi: 650 kcal
Protein: 25 g
Fett: 20 g
Kolhydrat: 84 g
Fiber: 18 g
Co2e: < 0,5 kg