Ingefärskryddad korngrynspanna med limemarinerade svarta bönor

Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 45 min
Säsong:
Tips: Välj helst färsk persilja i knippe, den är oftast frilandsodlad. Fryst persilja är i säsong hela året.
Ingredienser
Korngrynspanna
3 dl korngryn (ca 250 g)
1 rödlök
1 bit ca 350 g rotselleri (300 g när den är skalad)
2 msk rapsolja
1 msk kinesisk soja
1,5 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung (eller annan sötning)
2 tsk torkad och malen ingefära
Limemarinerade svarta bönor
2 förpackningar färdigkokta svarta bönor 2 x 380 g (2 x 230 g avrunnen vikt).
4 msk rapsolja
Saft från 2 lime (ekologisk)
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung (eller annan sötning)
0,5 – 1 tsk salt
0,5 tsk chiliflakes
1 dl persilja färsk eller fryst
Gör så här
1. Konsgrynspannan
- Koka upp 1 liter vatten och 0,5 tsk salt. Tillsätt 3 dl i korngryn (ca 250 g). Koka i 20 min. Häll av vattnet i ett finmaskigt durkslag. Spola grynen i kallt vatten.
- Skala och skär rotsellerin kuber ca 1,5 cm. Hacka löken. Värm 2 msk rapsolja i en stor stekpanna. Stek rotsellerin i 5 minuter, tillsätt löken och stek i 5 minuter till tills rotsellerin fått fin färg och är mjuk. Sänk värmen, tillsätt grynen i stekpannan rör om och tillsätt 1 msk soja, 1,5 msk vitvinsvinäger, 2 tsk malen torkad ingefära och 1 tsk honung. Rör hela tiden så allt blandas väl.
- Hacka persilja om du använder färsk. Stammarna hackas mycket fint och bladen lite grövre. Strö persiljan över korngrynspannan.
2. Limemarinerade svarta bönor
- Häll av och skölj 2 förpackningar svarta bönor och lägg i en liten salladsskål
- Skiva vitlöken och fördela över bönorna.
- Pressa limen och blanda saften med 4 msk rapsolja, 0,5 tsk salt, 1 tsk honung och 0,5 tsk chiliflakes. Häll marinaden. Låt bönorna ligga i marinaden i ca 30 min innan servering. Smaka av med salt. Vitlöken kan plockas bort innan servering.
Servering:
Servera korngrynspannan med limemarinerade bönorna.
Näringsberäkning
1 portion ingefärskryddad korngrynspanna med limemarinerade bönor enligt recept ger:
Energi: 560 kcal
Protein: 16 g
Fett: 22 g
Kolhydrat: 65 g
Fiber: 16 g
CO2e: < 0,5 kg
Energi: 560 kcal
Protein: 16 g
Fett: 22 g
Kolhydrat: 65 g
Fiber: 16 g
CO2e: < 0,5 kg