Gröna linspuffar, citronmarinerad rödkål & ugnsrostade haricots verts

Rikt på järn, vitamin C, folat och fibrer!

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 70 min

Säsong:

Tips: Börja med att marinera rödkålen. Gör sedan linspuffarna och ugnsrostad haricots verts medan rödkålen marineras.

Ingredienser

Citronmarinerad rödkål
500 g rödkål
1 ekologisk citron (pressad ca 2-3 msk)
0,5 tsk salt
1 tsk honung eller anna flytande sötning
2 msk olivolja

Gröna linspuffar med sesam
3 dl (ca 250 g) gröna linser
3 msk ekologiska sesamfrön
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk chiafrön
0,5 tsk salt
2 tsk kinesisk soja
1 krm chiliflakes
3 msk potatismjöl eller majsstärkelse

Stekning: 4 msk rapsolja

Ugnsrostade haricots verts
500 g frysta haricots verts 
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
2 krm salt
Nymald svartpeppar

Gör så här

1. Citronmarinerad rödkål

  • Strimla rödkålen fint gärna med osthyvel. Lägg i en bunke eller skål. 
  • Dressing: Pressa citronen. Rör ut 0,5 tsk salt och 1 tsk honung i den pressade citronsaften. Tillsätt 2 msk olja.
  • Häll dressingen över rödkålen.
  • Täck bunken/skålen med plastfolie. Ställ i kylen att marinera i ca 1 timme. Rör om efter halva tiden.

 

2. Gröna linspuffar med sesam

  • Skölj  linserna noggrant i kallt vatten och lägg i en stor kastrull.  Häll över 1-1,5 l vatten och 0,5 tsk salt. Koka upp och koka linserna tills de är mjuka, ca 25-30 min.
  • Under tiden linserna kokar: Rosta sesamfröna i torr stekpanna tills de är fått fin färg (ca 3- 5 min), rör om under tiden och se till att fröna inte bränns. Häll över fröna i en lite skål eller kopp. 
  • Finhacka löken och vitlöken. Värm 1 msk rapsolja i stekpannan och fräs lök och vitlök på låg värme i ca 5 minuter. 
  • När linserna är kokta, häll av vattnet genom ett durkslag och lägg tillbaka de varma linserna i kastrullen. Rör om ordentligt så att linserna mosas lite. Tillsätt fräst lök och vitlök i de varma linserna och blanda om ordentligt. Tillsätt sedan 1 msk chiafrön, rostade sesamfrön, 0,5 tsk salt, 2 tsk soja,1 krm chiliflakes och sist 3 msk majsstärkelse (eller potatismjöl). Blanda om ordentligt. Låt smeten vila tills den svalnat (ca 10 min).
  • Rulla till 30 bollar. Platta till dem lite. 
  • Skölj eller torka ur stekpannan där löken frästes. Värm ca 2 msk rapsolja och stek hälften av puffarna i medelvärme ca 2-3 min per sida. Lägg över de stekta puffarna på ett fat. Upprepa stekning.

 

3. Ugnsrostade haricots verts

  • Värm ugnen till 225  º C
  • Hacka vitlöken grovt och lägg en rymlig ugnsform. Tillsätt olivolja, 2 krm salt och nymald svartpeppar.
  • Häll ut den frysta haricots verts i ugnsformen och blanda om så den blir täckt av oljan.
  • Stek i ugnen i ca 30-40 min. Rör om efter halva tiden.

 

Servering:

Servera de nystekta linspuffarna med rödkålen och ugnsrostade haricots verts.

Näringsberäkning

1 portion gröna linspuffar med citronmarinerad rödkål och ugnsrostad haricots verts enligt recept ger:
Energi: 610 kcal
Protein: 21 g 
Fett: 35 g
Kolhydrat: 46 g 
Fiber: 15 g

CO2e: < 0,5 kg