Falafel med kikärtsröra, rödkålssallad & bulgur

Rik på selen, vitamin C och fibrer

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 45 min

Säsong:

Tips: Välj  helst färsk persilja i knippe, den är oftast frilandsodlad. Fryst persilja är i säsong hela året. 

Ingredienser

Falafel

2 förp. färdigkokta kikärtor 2 x 380 g (2 x 230 g avrunnen vikt)
4 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk salt
2 krm chiliflakes
1  dl persilja (ca 20 g), färsk eller fryst
Finrivet skal av 1 citron (ekologisk). Saften används i kikärtsröran och rödkålen.
2 msk kikärtsspad eller vatten
3 msk potatismjöl
3 msk olivolja till stekning

Kikärtsröra

1 förp. färdigkokta kikärtor 380 g (230 g avrunnen vikt)
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk kikärtsspad eller vatten
1 msk pressad citron (skalet används i falafelsmeten)
1 tsk malen spiskummin
Ca 0,5 tsk salt

Bulgur ca 2 dl (okokt mängd)

Rödkål ca 300 g

Gör så här

1. Falafel

  • Häll av kikärtorna i ett durkslag, spara 2 msk av spadet. Lägg över kikärtorna i en mixerbunke. Hacka eller pressa vitlök och blanda i. 
  • Tvätta citronen, finriv skalet och tillsätt tillsammans med kryddor och kikärtsspad.
  • Mixa till en grov smet. Tillsätt den hackade persiljan och potatismjölet. Blanda ordentligt. Smeten kan gärna vila medan du gör kikärtsröra och kokar bulgur.
  • Forma till 24-28 platta bullar. Värm olivolja i en stekpanna och på medelvärme i 5 minuter per sida. Låt dem vila en stund innan servering.

 

2. Kikärtsröra

  • Häll av kikärtorna i ett durkslag, spara 2-3 msk av spadet. Lägg över kikärtorna i en mixerbunke.
  • Pressa citronen. Tillsätt ca 1 msk av den pressade citronsaften (resten droppas över rödkålen), vitlök (finhackad, riven eller pressad), olivolja, 1 tsk spiskummin och 0,5 tsk salt. Mixa tills röran är slät. Späd med kikärtsspad under mixningen, börja med 1 msk spad och späd om det behövs till önskad konsistens.
  • Smaka av med salt.

 

3. Bulgur

  • Mät upp 4 dl vatten i en kastrull och tillsätt 1 krm salt. Koka upp och tillsätt 2 dl (ca 160 g) bulgur. Koka under lock i 10 min.
  • Drag från värmen och fluffa grynen med en gaffel.

 

4. Rödkål

  • Strimla 300 g rödkål fint  med en osthyvel. Droppa resterande mängd citronsaft över kålen.

 

 Servering:

Lägg upp falafel, bulgur och rödkål på tallrikar. Servera med kikärtsröran.

Näringsberäkning

1 portion falafel med kikärtsröra, bulgur och rödkål enligt recept ger:

Energi: 650 kcal
Protein: 20 g
Fett: 28 g
Kolhydrat: 70 g
Fiber: 17 g

CO2e: < 0,5 kg