Citron- & paprikakryddad grönkålsbowl med rågbröd

Rik på vitamin C och fibrer

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 30 min

Säsong:

 

Ingredienser

250 g grönkål med stam
4 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 ekologisk citron (skal och saft)
1 förp. färdigkokta svarta bönor 380 g (230 g avrunnen vikt)
1 förp. färdigkokta kidneybönor 380 g (230 g avrunnen vikt)
1,5 msk paprikapulver
0,5 tsk salt
2 krm chiliflakes
2,5 dl matvete (okokt mängd)
4 skivor rågbröd

Gör så här

1. Förberedelser

  • Skölj grönkålen. Låt den torka på en ren kökshandduk.
  • Riv i bladen i mindre bitar och hacka stammarna fint.
  • Skiva vitlöken. Tvätta citronen, finriv skalet på en assiett och pressa saften.

 

2. Matvete

  • Koka upp 1 l vatten och 2 krm salt. Tillsätt 2,5 dl matvete. Koka i 12-15 minuter. Häll av överflödigt vatten.

 

3. Grönkålsbowl

  • Värm 3 msk rapsolja i en stor stekpanna. Lägg ner vitlöken och grönkålen och fräs på låg värme i 10 minuter. Rör om då och då.
  • Tillsätt 1 dl vatten, 1,5 msk paprikapulver, 0,5 tsk salt, 2 krm chiliflakes, det finrivna citronskalet och citronsaften. Småkoka under omrörning så att kryddorna fördelas. 
  • Häll av och skölj 1 förp. svarta bönor och 1 förp. kidneybönor. Tillsätt bönorna och det kokta matvetet i stekpannan och blanda väl. Låt det bli genomvarmt. Smaka av och tillsätt ev. mer salt och chiliflakes.

 

Servering:

Fördela grönkålsblandningen i skålar. Servera med rågbrödssmörgåsen.

Näringsberäkning

1 portion enligt recept och 1 rågbrödssmörgås ger:

Energi: 560 kcal
Protein: 22 g
Fett: 16 g
Kolhydrat: 73 g
Fiber: 20 g

CO2e: < 0,5 kg