Citron- & paprikakryddad grönkålsbowl med rågbröd
Rik på vitamin C och fibrer
Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 30 min
Säsong:
Ingredienser
250 g grönkål med stam
4 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 ekologisk citron (skal och saft)
1 förp. färdigkokta svarta bönor 380 g (230 g avrunnen vikt)
1 förp. färdigkokta kidneybönor 380 g (230 g avrunnen vikt)
1,5 msk paprikapulver
0,5 tsk salt
2 krm chiliflakes
2,5 dl matvete (okokt mängd)
4 skivor rågbröd
Gör så här
1. Förberedelser
- Skölj grönkålen. Låt den torka på en ren kökshandduk.
- Riv i bladen i mindre bitar och hacka stammarna fint.
- Skiva vitlöken. Tvätta citronen, finriv skalet på en assiett och pressa saften.
2. Matvete
- Koka upp 1 l vatten och 2 krm salt. Tillsätt 2,5 dl matvete. Koka i 12-15 minuter. Häll av överflödigt vatten.
3. Grönkålsbowl
- Värm 3 msk rapsolja i en stor stekpanna. Lägg ner vitlöken och grönkålen och fräs på låg värme i 10 minuter. Rör om då och då.
- Tillsätt 1 dl vatten, 1,5 msk paprikapulver, 0,5 tsk salt, 2 krm chiliflakes, det finrivna citronskalet och citronsaften. Småkoka under omrörning så att kryddorna fördelas.
- Häll av och skölj 1 förp. svarta bönor och 1 förp. kidneybönor. Tillsätt bönorna och det kokta matvetet i stekpannan och blanda väl. Låt det bli genomvarmt. Smaka av och tillsätt ev. mer salt och chiliflakes.
Servering:
Fördela grönkålsblandningen i skålar. Servera med rågbrödssmörgåsen.
Näringsberäkning
1 portion enligt recept och 1 rågbrödssmörgås ger:
Energi: 560 kcal
Protein: 22 g
Fett: 16 g
Kolhydrat: 73 g
Fiber: 20 g
CO2e: < 0,5 kg