Bönbiffar med pumpafrön & rödkålssallad med mathavre
Rik på järn och vitamin C
Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 40 min
Säsong:
Tips: Välj helst färsk persilja i knippe, den är oftast frilandsodlad. Fryst persilja är i säsong hela året.
Ingredienser
Bönbiffar
2 förpackning färdigkokta kidneybönor 2 x 380 g (2 x 230 g avrunnen vikt)
4 vitlöksklyftor (finhackade, rivna eller pressade)
1 dl pumpakärnor (70 g)
1 tsk salt
2 tsk torkad timjan
Nymald svartpeppar
1 ekologisk citron (finrivet skal, saften används till rödkålssalladen).
3 msk tomatpuré
3 msk potatismjöl
3 msk rapsolja till stekning
Rödkål- och mathavresallad
2 dl mathavre (okokt mängd)
250 g finstrimlad rödkål
1 liten gul lök (eller ½ stor)
1 ekologisk citron (saften)
3 msk rapsolja
2 krm salt
1 dl hackad persilja, färsk eller fryst
Gör så här
1. Bönbiffar
- Häll av och skölj bönorna i durkslag. Lägg dem i en mixerbunke. Finhacka, riv eller pressa vitlöken och blanda i.
- Tvätta citronen och finrivet skalet. Tillsätt citronskal, tomatpuré, 2 tsk timjan, 1 tsk salt och nymalen svartpeppar i mixerbunken. Mixa till en grov röra.
- Tillsätt pumpakärnor och mixa lite till så att kärnorna blandas men fortfarande är i stora bitar. Smeten ska vara lite “chunky”. Blanda i potatismjölet och rör om väl. Smeten kan gärna vila medan du gör rödkål- och mathavresalladen.
- Forma smeten till 12 biffar. Stek biffarna på medelvärme 3-5 minuter per sida.
2. Rödkål- och mathavresallad
– Mathavren:
- Koka upp 8 dl vatten, häll ner 2 dl mathavre och lite salt.
Koka 10 min. Häll bort överflödigt vatten. Låt havren svalna.
– Rödkålen:
- Strimla 250 g rödkål fint med osthyvel och finhacka lök. Lägg i en salladsskål.
3. Dressingen:
- Blanda 3 msk rapsolja med pressad saft från 1 citron (skalet användes till biffarna), 2 krm salt och svartpeppar från kvarn. Slå dressingen över salladen. Blanda om. Smaka av och tillsätt ev. mer salt och någon tsk vitvinsvinäger.
- Hacka persilja om du använder färsk. Strö persiljan över salladen.
Näringsberäkning
1 portion enligt recept ger:
Energi: 600 kcal
Protein: 19 g
Fett: 31 g
Kolhydrat: 56 g
Fiber: 14,1 g
CO2e: < 0,5 kg
Energi: 600 kcal
Protein: 19 g
Fett: 31 g
Kolhydrat: 56 g
Fiber: 14,1 g
CO2e: < 0,5 kg