Belugabolgonese med fullkornspasta & vitlöksstekt brysselkål

Rik på järn, folat, vitamin C och fibrer

Antal portioner: 4 port

Tidsåtgång: 50 min

Säsong:

 

Ingredienser

Bolongnese på belugalinser
3 dl belugalinser (ca 250 g)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 förp. krossade tomater 400 g + vatten
1 tsk salt
1 krm nymald
svartpeppar
2 tsk torkad oregano
½ ekologisk citron (skal och saft)

Vitlöksstekt brysselkål
400 fryst brysselkål
2 vitlöksklyftor
1 msk raps- eller olivolja
2 krm salt
0,5 krm chiliflakes

Fullkornspasta ca 280 g

 

Gör så här

1. Bolongnese på belugalinser

  • Hacka lök och vitlök.
  • Värm  3 msk olivolja i en rymlig kastrull eller gryta och tillsätt lök och vitlök och fräs på låg värme i ca 3 minuter.
  • Tillsätt tomatpurén och fräs 3 minuter till.
  • Häll ner de krossade tomaterna och fyll tomatförpackningen med vatten och tillsätt i grytan.
  • Skölj belugalinserna och häll ner i grytan.
  • Krydda med 1 tsk salt och nymald svartpeppar.
  • Koka upp och koka på svag värme i ca 30 minuter till röran har tjocknat. Rör då och då.
  • Finriv citronskalet, pressa saften och tillsätt i grytan. Krydda med oregano. 


2. Vitlöksstekt brysselkål

  • Värm ugnen till 225  C
  • Hacka vitlöken grovt.
  • Lägg den frysta brysselkålen i en liten ugnsform. Brysselkålen ska ligga tätt.
  • Tillsätt 1 msk olja, den hackade vitlöken, 2 krm salt och 0,5 krm chiliflakes.
  • Ugnsstek i mitten av ugnen ca 25 min tills brysselkålen fått fin färg.
  • Strö över några chiliflakes innan servering.


3. Pastan:

  • Koka 4 portioner (ca 280 g) fullkornspasta enligt anvisningen på förpackningen.

   

Servering:

Servera belugalinssåsen med den nykokta pastan och vitlöksstekt brysselkål.

 

Näringsberäkning

1 portion enligt recept ger:
Energi: 630 kcal
Protein: 28 g
Fett: 16 g
Kolhydrat: 85 g
Fiber: 18 g

CO2e: < 0,5 kg