Belugabolgonese med fullkornspasta & vitlöksstekt brysselkål
Rik på järn, folat, vitamin C och fibrer

Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 50 min
Säsong:
Ingredienser
Bolongnese på belugalinser
3 dl belugalinser (ca 250 g)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 förp. krossade tomater 400 g + vatten
1 tsk salt
1 krm nymald
svartpeppar
2 tsk torkad oregano
½ ekologisk citron (skal och saft)
Vitlöksstekt brysselkål
400 fryst brysselkål
2 vitlöksklyftor
1 msk raps- eller olivolja
2 krm salt
0,5 krm chiliflakes
Fullkornspasta ca 280 g
Gör så här
1. Bolongnese på belugalinser
- Hacka lök och vitlök.
- Värm 3 msk olivolja i en rymlig kastrull eller gryta och tillsätt lök och vitlök och fräs på låg värme i ca 3 minuter.
- Tillsätt tomatpurén och fräs 3 minuter till.
- Häll ner de krossade tomaterna och fyll tomatförpackningen med vatten och tillsätt i grytan.
- Skölj belugalinserna och häll ner i grytan.
- Krydda med 1 tsk salt och nymald svartpeppar.
- Koka upp och koka på svag värme i ca 30 minuter till röran har tjocknat. Rör då och då.
- Finriv citronskalet, pressa saften och tillsätt i grytan. Krydda med oregano.
2. Vitlöksstekt brysselkål
- Värm ugnen till 225 o C
- Hacka vitlöken grovt.
- Lägg den frysta brysselkålen i en liten ugnsform. Brysselkålen ska ligga tätt.
- Tillsätt 1 msk olja, den hackade vitlöken, 2 krm salt och 0,5 krm chiliflakes.
- Ugnsstek i mitten av ugnen ca 25 min tills brysselkålen fått fin färg.
- Strö över några chiliflakes innan servering.
3. Pastan:
- Koka 4 portioner (ca 280 g) fullkornspasta enligt anvisningen på förpackningen.
Servering:
Servera belugalinssåsen med den nykokta pastan och vitlöksstekt brysselkål.
Näringsberäkning
1 portion enligt recept ger:
Energi: 630 kcal
Protein: 28 g
Fett: 16 g
Kolhydrat: 85 g
Fiber: 18 g
CO2e: < 0,5 kg