Balsamicomarinerade bruna bönor med ugnsrostad rotselleri & tomatröra

Rik på folat och fibrer!

Antal portioner: 4 port
Tidsåtgång: 70 min + 12 timmar blötläggning

Säsong:

Ingredienser

Balsamicomarinerade bruna bönor

250 g (3 dl) torkade bruna bönor
2 msk balsamvinäger
4 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk torkad oregano
Nymalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano

Tomatröra med vitlök

2 vitlöksklyftor
1 förpackning krossade tomater ca 4 00 g
1 msk olivolja
2 krm salt
Nymald svartpeppar

Ugnsrostad rotselleri

600 g rotselleri
1 msk rapsolja
lite salt

300 g vitkål

4 msk pumpfrön

Gör så här

1. Balsamicomarinerade bruna bönor

  • Blötläggning dagen innan: Blötlägg 250 g (3 dl) bruna bönor i ca 1-1,5  liter vatten i minst 12 timmar.

  • Häll av blötläggningsvattnet. Häll upp 1 liter vatten i en kastrull tillsätt 1 tsk salt och de blötlagda bönorna. Koka upp och koka i ca 60 minuter tills bönorna är mjuka men fortfarande hela. Häll av bönorna i durkslag. Spola av i kallt vatten. Häll upp bönorna i en skål.
  • Gör tomatröran och rostad rotselleri och medan bönorna kokar.

 

2. Tomatröra med vitlök

  • Hacka vitlöken och fräs på låg värme i olivolja i ca 3 minuter.
  • Häll över de krossade  tomaterna. Skölj ur förpackningen med ca 1 dl vatten och tillsätt, krydda med 2 krm salt och nymald svartpeppar. Koka upp och låt såsen puttra under lock i ca 10  minuter, tag sedan av locket och koka ytterligare i ca 10 minuter, tills röran blir riktigt tjock och fyllig. Rör då och då.

 

3. Rostad rotselleri

  • Värm ugnen till 225 º C
  • Skrubba rotsellerin. Dela den om den är hel och skala på ställen där den svår att få ren. Skalet kan vara kvar på släta ytor som är lätta att skrubba rena.
  • Skär sellerin i 1 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt med ett bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i ca 15 min. Har inte sellerin fått färg kan den sättas högt upp i ugnen sista 5 min.

 

4. Balsamicomarinad till bönorna:

  • Rör ut 1 tsk salt i 2 msk balsamvinäger. Tillsätt rejält med nymald svartpeppar och 4 msk olivolja. Rör om.  Häll marinaden över de kokta bönorna.

 

5. Vitkål:

  • Strimla vitkålen fint, gärna med osthyvel.

 

Servering:

Lägg upp balsamicomarinerade bönor rostad rotselleri, tomatsås och stimlad vitkål på tallrikar. Strö över pumpakärnor.

Näringsberäkning

1 portion balsamicomarinerade bruna bönor med rostad rotselleri och tomatröra, vitkål och pumpafrön  enligt recept ger:
Energi: 540  kcal
Protein: 19 g
Fett: 26 g
Kolhydrat: 47 g
Fiber: 18 g. 
Folat: 370 𝝻g. 

CO2e: < 0,5 kg