Alla recept är energi- och näringsberäknade, där energi- (kcal), protein-, fett-, kolhydrat- och fiberinnehåll anges. Flertalet vitaminer och mineraler är beräknade men värdena anges inte.

Recepten är beräknade med Dietist Net Pro.

Energi

Energi anges i kilokalorier (kcal). Behovet av energi varierar stort mellan individer. Bland annat avgör ålder, kön och fysisk aktivitet hur mycket energi en person behöver. En kvinna beräknas förbruka ca 2000 kcal/dag och en man ca 2500 kcal om de är låg- till medelaktiva.

Protein

Äter man tillräckligt med energi (kalorier) får de allra flesta i sig det protein som kroppen behöver. Protein finns i nästan alla livsmedel men i olika mängd. Proteinbrist är ovanligt men personer som äter lite energi och/eller ensidig kost kan riskera brist. 10-20 % av energin rekommenderas komma från protein, vilket motsvarar 50-100 g protein i en kost på 2000 kcal. Protein är uppbyggt av 20 olika aminosyror där nio är essentiella och behöver finnas i kosten. I mejeriprodukter, ägg, kött, kyckling och fisk finns de essentiella aminosyrorna i riklig mängd. För att få i sig alla essentiella aminosyrorna från vegetabilier är det bra att äta olika livsmedel i måltiden som exempelvis baljväxter och gryn eftersom de kompletterar varandra. Personer som tränar mycket behöver mer energi och protein. Genom att äta större portioner av näringsrik mat tillgodoses vanligtvis det ökade proteinbehovet automatisk. 

Fett

Fett är energirikt och har många viktiga funktioner i kroppen. Fettet i kosten hjälper oss att ta upp fettlösliga vitaminer och ger oss de livsnödvändiga fettsyrorna omega-3 och omega-6.  För hälsan är det bra om fettet till stor del utgöras av omättade fetter. Omättade fetter finns i raps- och olivolja, nötter, frön och fet fisk. Det är svårt att ange en exakt mängd fett som vi behöver äta per dag men ca 70-90 g för en vuxen kan vara ett riktmärke. I recepten på Det är grönt används främst rapsolja, men olivolja och frön ingår också i vissa recept.

Kolhydrater

Kolhydrater är vår viktigaste energikälla. Hur mycket som är lagom beror på hur mycket energibehovet. I en kost på 2000 kcal per dag är 225-300 g kolhydrater en lagom mängd. För hälsan har det stor betydelse vilken typ av kolhydrater som väljs. Baljväxter, spannmålsprodukter av fullkorn, rotfrukter, grönsaker och frukt är bra val. Här finns fibrer, vitaminer, mineraler och skyddande ämnen (antioxidanter).  Recepten på Det är grönt är baserade på balväxter, rotfrukter, grönsaker och när spannmål ingår är det främst fullkornsprodukter. En vuxen kvinna rekommenderas äta ca 70 g fullkorn/dag och en man ca 90 g/dag.

Fibrer

Fiber har många viktiga funktioner i kroppen de är bland annat betydelsefulla för tarmfunktionen och mättnadskänslan. Vuxna rekommenderas att äta 25–35 gram fiber/dag. Recepten på Det är grönt är generellt mycket fiberrika.